ini bukan blog AirAsia
"graviti kuat buat kita rasa melekat dan tak rasa bumi ini berputar,
tapi graviti jugak tak kuat sebab burung burung masih boleh terbang tinggi.
Hebatnya ciptaan Tuhan."

Siri Merecek:Tudung apa?

Ni rancangan baru. Aku namakan Siri Merecek (sebut:me-reh-chek). Untuk siri pengenalan ni, biar aku cerita sikit dari mana munculnya perkataan me-reh-chek ni.

Satu pagi, masa aku tengah sibuk kat ofis macam tukang tampal poster pilihanraya, aku dapat sms dari adik aku.

[haha, tadi ammar masuk bilik dia tanya 'apa awak merecek ni auntie?']

Aku yang tengah sibuk tiba tiba boleh gelak kuat kuat. Nasib baik aku sorang je kat ofis.

Kalau ikut dialog cerita ultraseven yang ammar tiru tu, ayat tu sepatutnya berbunyi,

"apa yang awak merepek ni?"

Sekali 'merepek' sudah jadi 'merecek' daa.

Ok, Siri Merecek ni aku nak pula pasal cerita tudung. Tudung apa?

Haa..kat Malaysia ni banyak giler jenis tudung. Dulu ada tudung dubai, lepas tu ada tudung ekin. Kemudian lagi ada tudung Ariani. Dan lagi kemudian macam macam maklah nama tudung yang muncul dalam arena pertudungan di Malaysia termasuk tudung ratu, tudung pearlhaya dan ramai lagi.

Habis, apa masalahnya?

Ok je, takde masalah.
Cuma unik. Masa zaman nenek nenek, zaman mak mak dulu, pedulik hapa diorang nama nama tudung ni. Habis grand pun tudung manik. Asal boleh sarung kat kepala, takde anak rambut terkeluar(rambut halus yang terjulur julur kat dahi tu, kan?), jalan terus. Pilihan warna tudung mungkin juga dititikberatkan supaya tak kelihatan macam neng neng yang datang terus dari Indon. Cun gak diorang dolu dolu!

Tapi sekarang, industri pertudungan dah begitu dikomersilkan. Dah dikapitaliskan. Dah diAirAsiakan. Ada tambah nilai fizikal skit, maknanya duitnya kena tambah jugak. Nak buat macam mana, idea itu duit dan duit itu idea. Tak caya tanya Tony Fernandes.

Aku takde la nak cerita banyak banyak pasal koleksi tudung ni, aku cuma bagitau dari dimensi yang aku pandang. Memang bagus sebab ramai usahawan tudung online yang terhasil. Setidaknya, mak mak yang suri rumah sepenuh masa tu boleh buat bisnes dari rumah. Cara nak berniaga pun mudah, order stok tudung, sarungkan setiap jenis tudung yang berlainan kaler kat kepala patung botak, ambik gambar, buat katalog, upload kat blog dan....tunggu pesanan. Kaedah cik bedah yang suka menjaja cerita sambil melawat pelusuk desa banyak diaplikasikan dalam mempromosikan perniagaan tudung ni. Eleh, orang pompuan ni, sorang kata cantik jer, yag lain akan pakat beli. Mudah kan. Tak perlu portal mudah.my pun.

Ok, aku ada terbaca sorang geng yang ada gak merecek pasal koleksi fesyen tudung muslimah terkini ni. Senang senang, lapang lapang, santai santai boleh jenguk. Dia punya dimensi pasal tudung ni lagi haru.

*aku suka tengok cara madam hembus hembus anak rambut kat dahi masa pakai tudung. Gaya yang sweet!

3 comments:

kakakaakakak ayat last tu tak tahan...
hembus2 kat dahi..tu kta la time zaman tudung asik melekap kt dahi aja heee

 

hahaha..ramai rupanya yang style macam madam.

 

Post a Comment